Thorne Wyness Architects

Tralee

Existing house

The property, which lies within the Conservation Area of Tobermory, is a traditional storey-and-a-half house built before 1877 with a later conservatory to the front south-east elevation. Our client wanted to make the sunroom extension more generous and contemporary, and at the same time make alterations to the windows of the first floor to rationalise the elevation, and allow better daylighting.

Existing
Proposed

Alterations

The existing sunroom is to be demolished and replaced by a larger one to maximise the living space. To improve natural day lighting, a new roof window will be installed over the staircase, and dormers modified so that they both match.

The southwest and southeast elevations of the new dining sunroom will have enlarged windows and be clad with natural larch, while the northeast elevation will be finished with painted white render. The roof will be lead, and the windows and entrance door will be triple glazed.

Existing
Proposed